Carnavalsgeschiedenis van Tilburg - Kruikenstad

Het Tilburgse carnaval heeft een eigen verleden en een zeer karakteristieke historie, vergeleken met andere carnavalssteden. De geschiedenis ervan kent een zeer grillig verloop. Het feest dat in Tilburg, evenals elders op het platteland reeds lang gevierd werd heette geen carnaval maar vastenavond. In de vorige eeuw werd dit verboden door de kerk. Vanaf die tijd was het gedaan met de viering van het openbare carnaval in Tilburg. Het werd dan ook in besloten kring gevierd. Het zou nog tot 1965 duren, voordat Tilburg toestemming gaf voor het houden van de eerste officiële openbare carnavalsoptocht. Een goed beeld van de viering van carnaval en vastenavond vanaf het begin tot en met de eerste jaren van het openbare carnaval in Tilburg, geeft het boek Vrouwke, ´t is Vastenaovend. Geschiedenis van vier eeuwen vastenavond en carnaval in Tilburg, van Paul Spapens.

Tilburg - Kruikenstad


't Braand wir

't Host

't Loopend Vuurke

't Muziekske

't Nipt

(s)taporkest d'Ambiejans

3XRaoje

Bekek 't is

Blaaskapel = Dè Wè

Blaaskapel Tsmoesje

Blaasorkest De Filterkes

Carambasamba

Carnavalsgekken

Confetti

D'Opscheppers

D.B. Blaosorkest

De Bend zonder vent

De Biste Bende

De Buntstekers

De Buskes

De Dukers

De Frutbloazen

De Gaoteblaozers

De Gletsjers

De Kliekskes

De Laaileuters

De Möllukus

De Naagers

De Poststampers

De Restantjes

De Schrobbelèrs

De Sleutelsollers

de Spulse Vrêukers

De Stadsver(w)arming

De Vattebieren

Decibel

Dees ist

Die original oberelfpilskapel

Dikke Mik

Eége wéés

Efkes Wochte

Ekiepaniek

Feestorkest FF aanders

Femail.nl

Gao toch speule

Gazzerop

Harrie in de Warrie

Herrie mir nie

Het ZOOI

Hopeloons

Houseband Koppent

Huisorkest Delicia

Kaaj Gaaaf

Klankentappers

KLUTS

Koel Serveren

KOTZ

Kruikenzeikers.nl

Mâramper

Mariakapel

Medailliekus

Mééj Maôte

Meraokel

Moeder's Mooiste

Muziekkapel 013

Muziekske

Nog 1'tje dan

Nonsjelaant

Nôôt thûis

Op de Bonnenfooi

Op dokters recept

Orkest Noggus

Sfeerorkest Bentzat

So What

Stèèloren

Tapazzz

Thangtbetoeterd

Trammelanto

Ut slao nergus op

V.I.P.-kus

Vinger in de Pils

Virus

wimkes solo band

Zuma

Zuutjes aon

Zwabbers



Historie van Tilburg

Voor zover tot op heden bekend is, wordt de naam Tilburg voor het eerst vermeld in een schenkingsakte aan St. Willebrord van 21 mei 709. Vanaf de twaalfde eeuw komt Tilburg steeds regelmatiger in de historische bronnen voor. Op 18 april 1809 werd Tilburg door Koning Lodewijk Napoleon tot stad verheven.

De kerk op de Heuvel ligt op 51°33'35" NB en 5°05'30" OL. Tilburg ligt daarmee ongeveer op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld London (Engeland), Calgary (Canada) en Irkutsk (Rusland) en op dezelfde lengtegraad als Bergen (Noorwegen), Lyon (Frankrijk) en Lagos (Nigeria).

Het hoogste punt in Tilburg is in het centrum op de Heuvel, 14,80 meter boven N.A.P. Het laagste punt is in het noordwesten van Tilburg nabij de rivier de Donge, 4,20 meter boven N.A.P.

Tilburg heeft een oppervlakte van 11.888 hectaren, hiervan is 11.740 hectaren land en 148 hectaren binnenwater (bron: CBS,1 januari 1999). Tilburg heeft ideële stedenbanden met Matagalpa (Nicaragua), Same (Tanzania), Lekoa Vaal (Zuid-Afrika) en Lublin (Polen) en economische stedenbanden met Minami-Ashigara (Japan) en Changzou (China).

Als wapen voor de nieuwe gemeente werd het wapen van de oude gemeente Tilburg ongewijzigd overgenomen. Dit wapen komt samen met een afbeelding van de parochiepatroon Sint Dionysius en de wapens van de hertog van Brabant en de toenmalige heer uit de familie Van Haestrecht al voor op het zegel van de gezamenlijke schepenen van de heerlijkheid Tilburg en Goirle, dat kort na 1453 moet zijn vervaardigd en dat met enige wijzigingen tot aan de Bataafse Tijd in gebruik is geweest. Op basis van de laatste versie van dit zegel is in 1817 een gemeentewapen vastgesteld, dat op goede gronden, men greep nu terug op de eerste versie, bij koninklijk besluit van 22 augustus 1930 is verbeterd. De beschrijving luidde vanaf dat moment: 'In azuur een gevoegde burcht van goud, bestaande uit drie verlichte torens, waarvan de middelste een weinig grooter is, gedekt met spitse, van bollen en windvanen voorziene, daken en staande binnen eenen veelhoekigen ringmuur van hetzelfde met poortopeningen in de schildpunt.' De geschiedenis van dit wapen is uitvoering beschreven in het artikel van F.J. van Ettro, Het wapen van Tilburg en zijn historie, in Jaarboek De Lindeboom V (1981).